Rejtett funkciók mindennapi szoftvereinkben

Egy szoftver néha többet tud, mint amennyit mutat. A programozók is elengedhetik a fantáziájukat néha és rejtett funkciókat csempésznek a programokba. Ezeket easter eggnek (húsvéti tojás) nevezzük. Mai cikkünkben 4 könnyen előcsalható “tojást” mutatunk be nektek.

Véletlenszerű szöveg a Wordben

Sokszor szeretnénk egy formázott dokumentumot létrehozni azelőtt, hogy már meg lenne írva a végleges szövegünk. Mindig nehéz véletlenszerű szöveget keresgetni, amelyben a szavak a normál szöveghez hasonlóan helyezkednek el. A Microsoft Word-ben is gondoltak erre: ha a szöveg bármely részén beírod a következő szöveget:

=rand(10, 1)

és megnyomod az Enter-t, akkor egy írott szöveget kapsz 10 bekezdésben, bekezdésenként 1 mondattal. A számok variálásával a sorok és a bekezdések száma is  változtatható.

Tetris a μTorrentben

Sokáig tart a letöltés? Unatkozol közben? A népszerű μTorrent torrentklienst használva nem kell többé unatkoznod. Ha a Súgó menüben kiválasztod a Névjegy pontot és megnyomod a billentyűzeten a T billentyűt, máris Tetrisezhetsz. 🙂

Nagy fordulat a Chrome-ban

Firefox vagy Chrome böngészőt használva írd be a címsorba a következőt, majd nyomj Entert:

do a barrel roll

Kattinthatsz is a fenti sorra, de hogy mi történik, azt nem árulom el. 🙂

Törd a falat, ne lazsálj!

Biztosan többen emlékeztek még a klasszikus, 1976-os játékra, ami a Breakout címet viselte, de nálunk itthon csak Faltörő néven emlegette mindenki. Nem tudod, hogy melyik játékról van szó? A Google képkeresőjében írd be:

atari breakout

Itt rögvest meglátod, melyik játékra gondolunk, sőt, azonnal bele is csöppensz, ugyanis a képkereső ablak átváltozik magává a játékká, hogy pár percre feledtesse veled mindennapi gondjaidat. (Fontos, hogy a keresőkifejezést a képkeresőben kell beírni, tehát a felső kategóriák közül ki kell választani a Képek lehetőséget.)

HIRDETÉS