Miért lassul le a gépem, ha melegszik?

Főként laptop-tulajdonosokat érint a probléma, de akár asztali gépen is előfordulhat. Ma megtanuljuk, hogy mi a CPU throttling, miért jelentkezik és miért hasznos.

A számítógépek egyik fő alkatrésze a processzor, ami azon túl, hogy mindenféle számítást végez, összehangolja a számítógép különböző részegységeinek működését. Lényegében mindenről tud, ami a számítógépen belül történik, ő a központi egység, de az angol Central Processing Unit elnevezés mozaikszavából CPU-nak is nevezik. Ez az eszköz elképesztő sebességgel számol, a műveletvégzési sebességét GHz-ben (gigahertz) mérjük. Egy 3 GHz-es processzor körülbelüli sebességét úgy szoktuk meghatározni, hogy 1 másodperc alatt 3 milliárd (3.000.000.000) összeadást tud elvégezni. Ez természetesen nem pontosan ennyi, számos tényező befolyásolja, de ezeket most nem részletezzük.

 Intel Core i7 processzor

A processzorok működés közben rengeteg hőt termelnek, hűtés nélkül pár másodpercen belül szétégnek, ezért is fontos ezen eszközök hűtésére nagyobb hangsúlyt fektetni. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor a processzor, amiért 80 ezer forintot kiadunk, 3 másodperc alatt füstöl el. Erre természetesen a garancia nem vonatkozik. A processzorgyártók is gondoltak erre, éppen ezért ha a processzor a benne elhelyezett érzékelők segítségével észreveszi, hogy túlságosan melegszik, elkezdi csökkenteni a saját számolási sebességét. Ezáltal kevesebb hőt kezd termelni, nem melegszik olyan tempóban, mint előzőleg. Nyilván, ha a melegedés még mindig kritikus mértékű, a sebesség egyre inkább csökken. Ezt a jelenséget nevezzük CPU throttlingnek. A felhasználó ebből csak annyit érzékel, hogy a hűtőventilátor visít, a gép pedig annyira lassú, hogy gyötrelem vele dolgozni.

De miért melegszik az a gép, ami eddig jól működött?

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki a laptopját nem csak asztalon használja, hanem néhanap még lefekvés előtt olvas rajta egy keveset az ágyban, vagy megnéz egy filmet. A ventilátor ilyenkor tetemes mennyiségű port szív a számítógép belsejébe a hűvös levegővel együtt, a por pedig lerakódik a processzor körül. Nem is lenne ezzel baj, ha a por nem lenne kiváló hőszigetelő, így egy idő után a hűtőventilátor nem képes megfelelő hőmérsékletűre hűteni a porba burkolt processzort. Egyre erősebben próbálkozik, aminek egyre nagyobb hangja lesz, a processzor pedig egyre lassabb és lassabb lesz.

Porcicák a hűtőbordán és a (kiszedett) processzorhűtő ventilátor alatt

Mi a teendő?

Mivel a hűtés javítása kezdőknek egyáltalán nem ajánlott, ilyen esetben célszerű mindig szakembert hívni, aki pontosan tudja, hogyan szerelje le és fel a hűtőt, lesz nála megfelelő mennyiségű, a processzor és a hűtőborda közé helyezendő paszta, valamint a művelet után mérni is tudja az eredményt. A házi próbálkozások legtöbbször a különböző rögzítő elemek letörésével, a hűtőventilátor lapátjainak eltörésével, illetve szétégett processzorokkal érnek véget. Aki ennek ellenére mégis kedvet kapott a takarításhoz, a Thozoo naplója blog Újrapaszta című cikkéből meríthet ihletet egy asztali gép processzorhűtő-takarításához. Laptoptulajdonosoknak viszont továbbra is szakember segítségét javasoljuk.

HIRDETÉS