Hogyan működik az optikai egér?

Nem is gondolnád, hogy amíg te könnyedén görgeted ezt a cikket, micsoda munka zajlik a kezed alatt (feltéve, hogy egeret használsz, és nem mobilon, vagy laptopon görgeted sorainkat).

Az optikai egér egy teljesen hétköznapi eszköz, mai napig az asztali gépek legkedveltebb mutatóeszköze. Sikerét annak köszönheti, hogy használata kényelmes, nem terheli a kezet, valamint kis gyakorlattal villámgyors navigációt tesz lehetővé a képernyőn. De vajon hogyan működik?

Az optikai egéren belül egy apró kamera helyezkedik el, ami a (legtöbbször piros LED segítségével megvilágított) felületről másodpercként 1500 képet készít. Minden egyes így elkészített kép egy, az egérben elhelyezett jelfeldolgozó egységhez kerül, ami összehasonlítja a kapott képeket és eldönti, hogy az egyik kép a másikhoz képest melyik irányba és milyen mértékben mozdult el. Ebből teljesen egyértelművé válik hogy milyen irányba mozdítottuk el az egeret, így ezt az információt visszaküldi a számítógépnek, ami ennek megfelelően mozdítja el a monitoron lévő képen az egérmutatót.

Természetesen a technika nem tévedhetetlen: az optikai egeret tükörre helyezve megbolondul a jelfeldolgozó és látványos módon elkezd ugrálni az egérmutató a képernyőn. Érdemes kipróbálni. 🙂

Nem nehéz végiggondolni, hogy másodpercenként 1500 képet elemezni és feldolgozni egész szép számítási teljesítményt igényel, így mindig jusson eszünkbe, hogy az a pici egér, ami az asztalon pihen valójában akkor is lázasan dolgozik, amikor hozzá sem érünk.

HIRDETÉS