Védekezés a kártevők ellen

Vírusok, kémprogramok, hackerek, trójai programok… csak egy pár dolog, ami veszélyeztet bennünket, miközben számítógépünket használjuk. Hogyan védekezhetünk ellenük?

Az internetes kártevőktől a legjobb védelem nyilván az, ha egyáltalán nem kapcsolódunk az internetre. Manapság azonban ez nem egy járható út, hiszen rengeteg internetes szolgáltatást használunk nap mint nap. Éppen ezért nem árt, ha védjük számítógépünket és a rajta tárolt adatokat.

A védekezés eszközei

Egy Windows-os számítógépen az alapszintű védelemhez legalább három eszköz kell:

  • Vírusirtó szoftver
  • Kémprogram-irtó szoftver
  • Tűzfalszoftver

Az informatikában járatlanabb felhasználók ezekre vegyes érzelmekkel tekintenek, úgy is mondhatnánk, hogy a felsorolás fentről lefelé haladva egyre elmélyültebb, de közel sem mérnöki szintű informatikai tudást feltételez. Vírusirtó programból több ingyenes is található az interneten: az Avast vagy az AVG megoldásai még éppen kielégítő, viszont eléggé idegesítő megoldást nyújtanak. Ha a háttérben észrevétlenül megbúvó, hatékony vírusvédelmi megoldást keresünk, azért már fizetnünk kell, ilyeneket például az ESET szoftverház megoldásai kínálnak.

A kémprogram-irtó szoftverek közül kiemelkedő a Spybot Search&Destroy, ami nem túl gyorsan, de meglehetősen hatékonyan takarítja ki a gépünkre települt mindenféle kémprogramot. Ezek a programok adatainkra, felhasználói szokásainkra vadásznak és gyakorlatilag bármelyik szoftverbe képesek beépülni az adatok megszerzése érdekében. Érdemes időközönként lefuttatni egy keresést.

A tűzfalak használatát csak erős idegzetű felhasználóknak ajánljuk, vagy azoknak, akiknek rendkívül fontos adataik védelme. Az otthoni felhasználásra szánt tűzfalprogramok, amellett, hogy kétségtelenül fontosak, a kezdeti időszakban tanulnak, éppen ezért rengeteg kérdéssel bombázzák a felhasználót: melyik programnak engedünk hozzáférést és melyik programnak nem. Ezt a felhasználók nagy része egy idő után idegesítőnek találja, éppen ezért sajnos kevesen alkalmaznak önálló tűzfalat a saját számítógépükön, megelégednek a Windows beépített megoldásával (ami jobb, mint a semmi, de közel sem tökéletes). Ha valami újra vágyunk, kipróbálhatjuk a ZoneAlarm, vagy a Comodo tűzfal-megoldásait.

3-in-1

Természetesen léteznek olyan komplex védelmi csomagok is, amelyek hatékonyan védik internetes és e-mail forgalmunkat, vadásszák a vírusokat és elejét veszik a kémprogramok burjánzásának, védik webkameránkat az illetéktelen használat ellen, USB-kulcssal titkosítják számítógépünket, azonban bármennyire hatékonynak hirdeti is magát egy ingyenes megoldás, ne higgyük, hogy olyan védelmet nyújt, mint egy fizetős szoftver, amelynek fejlesztésébe rengeteg pénzt és munkaórát ölnek fejlesztői. Ne engedjük magunkat megtéveszteni és félrevezetni: akinek fontos a számítógépén tárolt adatok biztonsága, annak bizony áldoznia kell rá.

HIRDETÉS