Total Commander, ahogy nem ismerted – 1. rész

Windowsos PC-ken az egyik legnépszerűbb fájlkezelő alkalmazás a Total Commander. Sokan jóformán csak fájlok másolására használják a programot, pedig ennél sokkal többet tud.

A Total Commander sokkal több, mint egyszerű fájlkezelő. Számos olyan funkcióval bír, ami jelentősen megkönnyíti a fájlokkal való munkát. Ma azt a funkcióját tekintjük át, ami több száz fájl rendezését könnyíti meg jelentősen.

Fájlok csoportos átnevezése

Sokszor egy adathordozóról áttöltött fájlhalom nem mond nekünk semmit: nem tudjuk meg például, hogy milyen képek rejtőznek az alábbi képen látható fájlokban, amíg valamelyikbe bele nem nézünk:

Nyers képek

A fájlokat úgy célszerű elnevezni, hogy a fájl nevéből ki tudjuk találni annak tartalmát, ez később a kereséseknél is nagyon hasznos tud lenni. De kinek van kedve elnevezni több száz fájlt egyenként? Hát a Total Commandernek. 🙂

Jelöljük ki az átnevezendő fájlokat és nyomjuk meg a CTRL-M billentyűkombinációt. (Kijelölés egérrel, szóközzel vagy Insert billentyűvel lehetséges.)

Itt megadható egy sablon, amelynek alapján a Total Commander átnevezi a fájlokat. Mi két lehetőséget említünk, de kis kísérletezéssel a többi is könnyen kitalálható.

Dátum és idő

A fájlokat dátummal és idővel láthatjuk el. Ha nagyon sok fájllal dolgozunk, ez kézenfekvőbb, mint valami nevet kitalálni minden egyes fájlnak. Az átnevezésmaszk ekkor

[YMD]_[hms]

és ennek hatására olyan fájlneveket kapunk, mint amiket az Új név oszlopban látunk.

Esemény neve

Ha a fájljaink egy adott eseményhez kapcsolódnak, célszerű azokat az esemény nevével ellátni. Igen ám, de két fájlnak nem lehet azonos neve ugyanabban a mappában. Éppen ezért számlálót alkalmazunk. A számlálónál célszerű előre gondolkodni: ha több, mint 10 képünk van, a számjegyek számát állítsuk be kettőre, így a számláló 01-től indul és nem 1-től, ennek következtében az 1-es kép után nem a 10-es fog következni. Az átnevezésmaszk ekkor:

Esemény neve [C]

a számjegyeket pedig az ábrán pirossal jelölt helyen állíthatjuk be.

Total Commander - Csoportos átnevezés

Az átnevezést az Indítás! feliratú gombbal kezdhetjük el, a Total Commander egy pillanat elvégzi a kért műveletet.

Ezek a megoldások természetesen kombózhatók is, tehát annak sincs akadálya, hogy a

Kiskutyám [YMD] [C]

maszkot alkalmazzuk. Legyünk kreatívak, próbálkozzunk, mert számos dolog beállítható: nagy- és kisbetűk cseréje, hozzáadhatók véletlenszámok a fájlnevekhez, bizonyos szakaszokat vehetünk ki a fájlnévből, vagy adhatunk hozzá, illetve cserélhetünk ki… a lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt. Fontos azonban, hogy amíg nem vagyunk biztosan abban, hogyan is fog működni az átnevezés, mindig fussuk át az Új név oszlopot, valamint kezdetben csak pár értéktelen fájlon gyakoroljunk.

Hamarosan a Total Commander újabb funkcióit fogjuk bemutatni – tartsatok velünk!

HIRDETÉS