Számítógép-felhasználók

Számítógép-felhasználók

Sokan sokféle célból használnak számítógépet. Van, aki azért, mert szeret játszani. Van, aki azért, mert a munkája révén kötelező neki. És vannak azok, akik szenvedélyüknek tekintik a számítógépet és nagyra értékelik az előtte eltöltött időt, kipróbálva számos lehetőséget.

Aki munkára

Hatalmas körmök, számítógépházra tapasztott hűtőmágnesek, monitor emelésére szolgáló kézikönyvek, irdatlan mennyiségű por a számítógép körül, állandóan (éjszaka is) bekapcsolt monitor, amelybe már rég beleégtek az asztali ikonok képei: tipikus jelei annak, hogy valaki egy számítógépet munkára használ. Nem törődik vele, egyáltalán nem érdekli, hogy hogyan működik, úgyis állandóan lassú. Természetesen a számítógép a hibás, nem a felhasználó, aki minden adatát az asztalon tárolja, és a harmincezredik fájlt rakja ugyanabba a mappába. A számítógép nem más, csak egy eszköz, amin levezethető a düh és ami állandóan csak hibákat ír ki, megkeserítve ezzel a felhasználó életét. Egy szükséges rossz, ami nélkül ma már nem lehet dolgozni.

Olyanok is vannak, akik ugyan munkára használják a számítógépüket, de szeretik azt: az asztalukon rend uralkodik, számítógépüknek kitüntetett helye van, esetleg egy márkás, drágább laptopot használnak a mindennapi ügyek intézésére. Az asztalon a papíroknak másodlagos szerepe van: amit lehet, azt elektronikusan ügyintézünk, nem nyomtatunk ki 20 oldalas dokumentumokat csak azért, hogy elolvassuk. Jó minőségű klaviatúra, remek kontrasztú kijelző, amelyen élmény a munkavégzés.

Aki internetezik

Az otthoni felhasználók nagy része (és valljuk be, a gazdasági szférában dolgozók egy népes csoportja is) csak internetezésre használja a számítógépét. A lényeg az, hogy indulás után induljon el a böngésző, működjön a Facebook, a levelezés, a YouTube, a Skype, valamint a hasonszőrű internetes alkalmazások. Nincs ebben semmi rossz: ezek a felhasználók egy kommunikációs csatornaként és szórakoztató központként tekintenek középkategóriás számítógépükre, és ennek megfelelően használják azt. Nem lényeg az operációs rendszer, a processzor, a memória, egy dolog fontos, hogy működjön az internet és mindig legyen kapcsolat.

A játékosok

Külön fajt képeznek a számítógépes játékosok, akik számítógépük hardverét a kor kihívásának megfelelően csúcskategóriás alkatrészekből állítják össze azért, hogy a játékok a lehető legtöbb FPS-sel fussanak. Idegsokként élik meg, ha akad a játék, ha röccen a grafika, éppen ezért némi hozzáértéssel az összes elhanyagolható háttérfolyamatot megszüntetik, hogy a processzoridőből minél több juthasson az éppen aktuális kedvenc számára. Ma már nem csak a játék minél simább futása a tényező: az online streamelésnek köszönhetően a játékok képének és hangjának valós idejű, interneten történő közvetítése, vagy offline rögzítése is lényeges, ami számottevő processzoridőt kér, éppen ezért csak és kizárólag a méregdrága csúcshardverek jöhetnek számba.

… és végül a megszállottak!

Megszállott számítógép-felhasználóAkik rajonganak a gépekért. Szeretik tudni, mi folyik éppen a számítógépen belül, pontosan tudják, melyik hardverük milyen és mennyibe kerül jelenleg, mi az, amit már nem lehet kapni és nem restek ötször-hatszor is átépíteni a számítógépet, ha ezzel teljesítménybeli növekedést érnek el. Szenvedéllyel ragaszkodnak a masinához: imádnak előtte ülni, optimalizálni, beállítani, 1 perc infót olvasni, programozni, de természetesen a mindennapi munkában is részt vesznek a gépek. Az igazi megszállott mindent számítógéppel csinál, amit csak lehet. Borítékot nyomtatni, könyvet olvasni, filmet nézni, ügyet intézni, játszani csak és kizárólag számítógéppel. Nincs kifejezetten kitüntetett terület, a jó megszállott mindenért rajong. Éppúgy el tud tölteni másfél órát a merevlemez írási/olvasási sebességének méregetésével, mint egy remek játékkal. És bár a legtöbben szemüveges, borostás, kövér fickóknak képzeljük el a megszállottakat, valójában teljesen átlagos emberek, akik nem a dízelmotorok hangjában vagy a fafaragásban találják meg a boldogságot, hanem abban, hogy számítógépet használnak. Mindenre, amire csak lehet.

És most szavazz!

Te milyen okból használsz számítógépet?

Eredmények megtekintése

Loading ... Loading ...

HIRDETÉS