PC távirányítása okostelefonnal

Unified Remote

Ha sokat nézel filmet PC-n, vagy csak szeretsz az ágyból internetezni, használd az okostelefonod a PC távirányítójaként! Mutatjuk, hogyan.

Mi kell hozzá?

  • Egy okostelefonon futó alkalmazás
  • Egy kiszolgálóprogram a PC-re
  • WiFi-hálózat

Melyik alkalmazás legyen?

Elég sok elérhető, jó minőségű app van, de több alkalmazást végigpróbálva a mi választásunk az ingyenes(en is használható) Unified Remote alkalmazásra esett, s ez olyannyira bejött, hogy nem voltunk restek pénzt kiadni a teljes változatért, amit jelen pillanatban 1.690 Ft-ért mérnek a Google alkalmazásboltjában. Így megszabadultunk a reklámoktól, amelyek kényelmetlenné teszik a virtuális távirányító használatát.

De mit is tud ez az app?

Az alkalmazás egy virtuális távirányítót jelenít meg az okostelefon érintőképernyőjén. Teszi mindezt úgy, hogy a fejlesztő a leggyakoribb PC-s alkalmazásokhoz saját távirányítót készített (csak egy pár név az ismertebbek közül: BSPlayer, GOM Player, Google Music, Winamp, MPC-HC, Media Player, Netflix, Spotify, VLC, XMBC, YouTube stb.).

Az ingyenes verzióban is van egy általános távirányító, amivel mozgathatjuk az egeret, és az alapvető lejátszás, megállítás, tekerés stb. funkciókat vezérelhetjük, így gyakorlatilag a legtöbb alkalmazást vezérelhetjük távolról is. A fizetős verzióban számos PC-s program távirányítója is megtalálható, aminek használata sokkal kényelmesebb, már csak ezért is érdemes a teljes verzióra váltani.

Honnan tudja, mit kell irányítani?

Természetesen magától nem fog rájönni: azért, hogy a telefonunk megtalálja a PC-t, arra egy (szintén ingyenes) szerver-programot kell telepíteni, ami a Unified Remote hivatalos oldaláról tölthető le. Ennek telepítése a PC-ken megszokott módon történik, semmilyen speciális ismeret nem kell hozzá. A telefon a szerver telepítése után automatikusan felismeri, hogy kit kell vezérelnie (de ha mégsem, a Szerverek menüpontban könnyedén kikereshető), utána pedig már mehet is a móka. Először kicsit furcsa lesz, hogy nem kell a telefont a tévé (vagy a számítógép) felé tartani, hiszen WiFi-hatótávon belül bárhonnan irányítható a számítógép (így akár a másik szobából a család többi tagját is megviccelhetjük), de ez később könnyen megszokható.

PC távirányító

Jó egerészést a fotelból! 🙂

HIRDETÉS