Ne engedj a zsarolásnak!

Zsarolóvírus

Az elmúlt napokban sokat hallhattunk a WannaCry zsarolóvírusról. Tényleg mindenkit megfertőz a vírus? Mit lehet tenni ellene? Az alábbiakban pár tippet igyekszünk adni, amellyel minimalizálhatod a vírus által okozott kárt.

Mi az a zsarolóvírus?

A zsarolóvírus a vírusoknak egy olyan speciális formája, amely miközben a számítógépedet használod, egy megadott algoritmus szerint titkosítja az összes fontos fájlodat a számítógépen: a fotóidat, a dokumentumaidat, a zenéidet, mindent. Amikor ezzel végzett, egy üzenetet jelenít meg a képernyőn, amely azt tudatja, hogy a fájljaid titkosítva vannak és ha egy megadott határidőig nem fizetsz a vírus készítőjének megadott összeget (ez általában pár nap szokott lenni), akkor búcsút mondhatsz a számítógépen tárolt összes fájlnak, ugyanis a vírus törölni fogja azokat. A számítógéppel mást nem lehet kezdeni, amíg az összeget ki nem fizetted – de arra persze nincs garancia, hogy fizetés után valóban eltűnik a fenyegetés.

Hogyan lehet ellene védekezni?

Nagyon fontos, hogy a zsarolóvírus elleni védekezés a megelőzésről szól. Utólag már nincs mit tenni, éppen ezért előre kell gondolkodni. Ez a vírus is, mint a manapság divatos vírusok javarésze, az emberi hanyagságra alapoz. Az emberek utálják kivárni a frissítéseket (még akkor is, ha azok automatikusan zajlanak a háttérben) és még inkább lusták mentést készíteni mindazon adatokról, amelyek fontosak számukra. Márpedig ha ezt a kettőt nem hanyagoljuk el, a zsarolóvírusnak nincs esélye bepróbálkozni nálunk.

Az első és legfontosabb, hogy minden számunkra fontos adatról legyen biztonsági mentés. Ezt én magam sem győzöm eléggé hangsúlyozni, oldalunk hasábjain is olvashattatok róla. A biztonsági mentés csak akkor ér valamit, ha nem ugyanazon a gépen van, mint amelyen a mindennap használt adatok. A mentés mindig legyen egy offline helyen: DVD-n, külső merevlemezen, de mindenképpen valami olyan adathordozón, ami nincs csatlakoztatva a számítógéphez. (Annak sincs értelme a zsarolóvírus esetében, hogy ha elkészítjük a mentést egy külső merevlemezre, de az állandóan csatlakoztatva van a géphez, a vírus ugyanis ebben az esetben azt a meghajtót is végig járja.)

A második dolog, hogy ne hanyagoljuk el az operációs rendszer frissítéseit. Nyilvánvalóan azok járnak a legjobban, akik eredeti operációs rendszerrel felvértezett számítógépen dolgoznak, ott a frissítések letöltése és telepítése teljesen automatikus, a háttérben megtörténik, tehát lényegében ezzel nem is kell foglalkoznunk. (Esetleg néha el kell viselnünk, hogy leállításkor vagy indításkor egy kicsit várni kell, amíg a frissítések lezajlanak.) Egy elavult, vagy nem frissített operációs rendszert használva hatványozottan nő az esélye annak, hogy a számítógépünk egy zombihálózat része lesz, vagy a rajta lévő fájlok egy, a WannaCry-hoz hasonló zsarolóvírus áldozatai lesznek.

A harmadik pedig: mindenképpen használjunk víruskereső programot. Ha megtehetjük, a nagyobb hatékonyságot nyújtó fizetős alternatívákat részesítsük előnyben, de a semminél az ingyenes víruskeresők is jobbak, bár ezekkel sokkal több a nyűg, esetleg reklámokat jelenítenek meg, cserébe viszont nem kell értük havi-, vagy éves díjat fizetni.

Bízunk benne, hogy olvasóinkat messze elkerülik a zsarolóvírusok. Ne feledjétek: csak akkor derül ki, mennyire fontosak a számítógépen tárolt adatok, ha  már elvesztek, így soha ne legyetek lusták biztonsági mentést készíteni.

Szívesen olvasnál még a biztonságról? Figyelmedbe ajánljuk kapcsolódó cikkeinket: kattints ide!

HIRDETÉS