MS-DOS játékok a böngészőben

MS-DOS játékok

Ha te sem ma kezdted az ipart és van pár ősz hajszálad, bizonyára nosztalgikus érzülettel gondolsz vissza a régi DOS-os játékokra. Volna kedved párat újra kipróbálni?

Informatikai érdeklődésem a PC-k hőskorában egy XT számítógéppel kezdődött és természetesen gyerekként számos játékot ki kellett próbálni, hiszen a gép előtt töltött idő tetemes részét ezekkel a játékokkal múlattuk. Floppylemezről töltöttük be a játékokat, amelyből rengeteg volt és egy-egy új játék megszerzése a ’90-es évek elején még igencsak eseményszámba ment. Internet nem lévén kézről kézre forogtak a játékokat tartalmazó lemezek. Párás szemmel gondolok vissza a régi gyerekkorra, ezért nem mehetünk el szó nélkül ama tény mellett, hogy az Internet Archive egy kazal (több, mint 2000) régi MS-DOS alatt futó játékot elérhetővé tett számunkra.

MS-DOS játékok

A kollekció egy pici szelete

Kényelmes népek vagyunk, a játékokat nem kell letölteni, DosBox-ot telepíteni, beállítgatni… semmit nem kell, a játékok böngészőben futnak, sőt, teljes képernyőre is átválthatunk, ekkor jön elő igazán a régi érzés: 320×240-es felbontás, 16 (néhol 256) szín… elképesztően múltidéző a hangulat! Olyan címeket találunk itt, mint az általam méltán a mai napig egyik legjobb játéknak tartott Prince of Persia, vagy a Stunts, az eredeti Sim City, a Prehistorik 2, az Alley Cat, a The Lost Vikings (ezzel milyen nagyon-nagyon sokat játszottam nyári szünetekben!), a Lotus – The ultimate challenge, a SimFarm, a Supaplex, a Heretic… és még hosszan-hosszan lehetne sorolni a játékokat, amelyek főként annak a korosztálynak mondanak sokat, akik ezeken a játékokon nőttek fel és nyilvánvalóan egyik-másik alkotás érzelmi értéke sokkal nagyobb, mint a játék a maga valójában. Megmosolyogtató, hogy akkoriban a már említett Lotus pl., hetekre le tudott kötni, hiszen nem volt a maihoz hasonló összehasonlítási alapom. Akkoriban (24 évvel ezelőtt) az a játék túlzások nélkül csúcsszupernek számított, mind grafikáját, mind a zenéjét illetően, éppen ezért állandóan nyúztuk és azzal akartunk játszani.

Szép idők voltak. Ezekből a szép időkből kapunk most egy kis szeletet vissza. Korosztálytól függetlenül érdemes megnézni, bátran állítom, hogy még a mai gyerekek is találhatnak benne olyan játékot, amivel órákon keresztül le tudják kötni magukat. A választék kellően bőséges… kalandra fel!

Software Library: MS-DOS Games

HIRDETÉS