Milyen lesz a jövő számítógépe? – Kütyük a jövőből

A jövő számítógépe

Nemrég azt kérdeztük magunktól: vajon milyen lesz a jövő számítógépe? Ma technikai kütyükoncepciók közül válogatunk.

Ne higgy a szemednek: az itt látható eszközök még csak koncepciók, vagyis csak a tervezőasztalon léteznek, a valóságban még nem. (Vagy csak nem működő változatban.)

Miközben ezeket a sorokat írom, a világ számos helyén tesztelik az önvezető autókat. Merészebb hírek arról számolnak be, hogy 1-2 éven belül megjelennek a sofőr nélküli kamionok az utakon. Akárhogy is, pár éven belül valóban elérhető közelségbe kerül az autó, amelyet már nem kell vezetni, mivel önmagát fogja navigálni. Belegondolni is nehéz, milyen világ tárul gyermekeink elé 20-25 év múlva… Bár az alant látható kép tényleg csak koncepció, az önvezető autók ma már egyáltalán nem azok.

Önvezető autó

Megérjük ezt? | Forrás: digoma.deviantart.com

A kütyük a konyhába is beférkőznek. Ki ne utálná, amikor recept alapján főz vagy süt és pontosan ki kell mérnie 1 deciliter, fél liter, vagy 1 liter vizet? A következő csap lehet(ne) erre a megoldás: némi elektronikus vezérléssel és az átfolyó víz mennyiségének mérésével megoldható lenne a probléma.

Önszabályozó csap

Többször innál vizet egy ilyen csapból? | Forrás: pinterest.com

Mobiltelefon-fronton nehéz újat mutatni a mindig valami újdonságra vágyó közönségnek. Talán ha egyszer valóra válik az alábbi koncepció egészen közelről tapasztalhatjuk meg a napos, ködös és esős időt mobiltelefonunk kijelzőjén keresztül. Mindamellett nem lenne olyan ismerősünk, aki nem akarná megtapogatni a telefonunkat. Ami pedig felettébb bosszantó: nem csak a telefon elejét, hanem a hátulját is tisztogathatnánk állandóan. 🙂

Átlátszó mobiltelefon

Én a napos időre szavazok | Forrás: news.gamme.com.tw

Emlékeztek még a Vissza a jövőbe című film légdeszkájára? A drónok rohamos terjedésével és az egyre bikább teljesítményű motorokkal talán már nem sok van hátra ahhoz, hogy ezekkel a kütyükkel akár emberek is a levegőbe emelkedhessenek. Búcsút inthetünk a rollerünknek, ha egy ilyen van a birtokunkban:

Légdeszka

Légdeszka Yamaha módra | Forrás: industrialdesignserved.com

A karóra örök klasszikus, bár mostanában egyre inkább háttérbe szorul. Van azonban egy eszköz, amit beszerzés után garantáltan nézegetnénk (szerintem eleinte percenként) ez pedig nem más, mint a gyűrűóra. Mekkora ötlet már: a gyűrű kerülete mentén forgó tárcsák mutatják meg számunkra, hogy mennyi az idő. Hatalmas, ráadásul (szerintük) elképesztően jól is néz ki.

Gyűrűóra

Gyűrű vagy óra? | Forrás: www.techeblog.com

Az ötleteknek se vége se hossza, a megvalósítás sok esetben már annál nehezebb feladat elé állítja a mérnököket. Egy dolog bizonyos: a számítógépek már ma is rengeteg eszközben megtalálhatók, s nem lesz ez másképp a jövőben sem. Izgalmas, érdekes újdonságoknak lehetünk tanúi évről évre.

(A cikk borítóképe Tomáš Müller munkája.)

HIRDETÉS