Miért pont CTRL-X, C és V?

Kivágás, másolás és beillesztés

Számítógépünket használva felmerülhet bennünk a kérdés, miért pont a Ctrl-X, Ctrl-C és Ctrl-V billentyűkombinációkat használjuk a vágólap-műveletekhez. Cikkünk erre keresi a választ.

Ctrl-X: Kivágás (Cut). Ctrl-C: Másolás (Copy). Ctrl-V: Beillesztés (Paste). Egyedül a Ctrl-C érthető meg, ha a művelet angol elnevezését tekintjük, a másik kettő nagyon nem. Mi lehet annak az oka, hogy mégis ezeket használjuk? Böngészve az internetet, több teória van.

Az elhelyezkedés

Tény és való, hogy az X, C és V billentyűk egymás mellett vannak a billentyűzeten, ráadásul közel esnek a bal oldali Ctrl billentyűhöz, ezáltal könnyedén lenyomhatók egy kézzel is. A Ctrl-C billentyű adott volt, a Microsoft megkereste a két mellette lévő billentyűt és arra programozta a másik két vágólap-műveletet.

A szimbólumok

A Ctrl-C, mint mondottuk, adott volt, erre programozták a vágólapra másolás műveletét. Az X karakter hasonlít egy ollóra, erre célszerűen a kivágást kellett programozni, míg a V billentyű hasonlít egy lefelé mutató nyílhoz, amely azt sugallja a felhasználónak, hogy a vágólapra elhelyezett adatot leteheti az adott alkalmazásban.

A Macintosh-vonal

Állítólag az egész egy lopás: a Macintosh-gépeken a Command-X, C és V billentyűk szolgáltak ugyanerre a célra és a Microsoft átemelte ezt az akkor már jó működő megoldást a saját rendszerére.

Akkor most melyik?!

Hát ki tudná azt megmondani? 🙂 Ebből a három teóriából mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt. A válasz olyannyira a régmúltban rejtőzik, hogy teljes körű megfejtésére szinte esély sem kínálkozik. Ha engem kérdez valaki, én a legelső mellett teszem le a voksom: a Ctrl billentyűhöz való közelség okozhatta azt, hogy ezek a billentyűk ezeket a gyakorta használt funkciókat valósítják meg.

HIRDETÉS