Mi van a gépen belül?

Számítógép belső nézet

Nem merted még szétszedni a számítógépedet? Mi bátrak voltunk és megnéztük, hogy mi van belül. Egy percben bemutatjuk egy asztali számítógép belső világát.

A számítógépek nem is annyira bonyolult szerkezetek, mint azt elsőre gondolnánk. Ezt rögvest láthatjuk abból, ha a bal oldallemez rögzítő csavarjait oldva belenézünk a gépbe.

Számítógép belső nézet

A számítógép központi áramkörét alaplapnak nevezzük. A részegységek mind itt találkoznak össze, valamilyen módon ide csatlakoznak.

 

Tápegység

Ez a tápegység. Sok színes kábel jön ki belőle és ez látja el árammal a számítógép összes komponensét. Áramra van szüksége az alaplapnak, a processzornak, az adattárolóknak és a ventilátoroknak is.

 

Számítógép memóriák

Ez a számítógép memóriája. A számítógép itt tárolja az adatokat addig, amíg a számítógép működik. A memória nem arra való, hogy sok adatot hosszú távon tároljon, inkább arra, hogy addig, amíg dolgozunk egy-egy képpel vagy dokumentummal, annak elérését minél gyorsabban biztosítsa. Ha kilépünk egy programból, vagy bezárunk egy képet, azt rögtön elfelejti.

 

Adattárolók, meghajtók

Ezek az adattárolók, vagy más néven meghajtók. Ez már nehezebben felejt: minden elmentett adat, fénykép, videó, dokumentum ezekre kerül és ezek vigyáznak rá addig, amíg a számítógép nincs bekapcsolva, valamint lehetővé teszik a velük történő munkát akkor, amikor  a számítógép működik. Két kábel csatlakozik hozzájuk: a sárga-fekete-piros kábelen az áramot kapják, a másik, lapos SATA-kábelen pedig az adatokat küldik és fogadják.

 

Processzorhűtő

Ez a processzor. Pontosabban annak a hűtőbordája és ventilátora, ugyanis a processzor rengeteg hőt termel, amelyet hatékony megoldással kell elvezetni arról. Erről már olvashattatok nemrég, ebben a cikkben.

 

Videokártya

Ez az eszköz a videokártya. Ez szolgáltatja a képet a monitornak és ez segít kiszámolni a képet, amikor játszol. Mivel elég sok hőt termel, ezért legtöbbször külön hűtőventilátora van.

 

Slotok

Az alaplapra más bővítőkártyákat is szerelhetünk (pl. hangkártya, hálózati kártya), ezek úgynevezett slot-okba csatlakoznak.

 

Ventilátorok

Ezek a ventilátorok a számítógép házának szellőzését biztosítják. Kifelé fújják a processzor és a többi egység által termelt hőt. Sok esetben a számítógépház elején is van belőlük, ami befelé szívja a hűvös levegőt, kicsit megkeringetik a számítógép házában azt, hogy hűtsék a komponenseket, majd a meleg levegő hátul távozik.

Ennek az aktív légmozgásnak köszönhetően – amint az a képeken is látható – van még egy elmaradhatatlan komponense minden asztali számítógépnek, ez pedig nem más, mint a porcica. Ez az alattomos bestia többedmagával tapad meg a számítógép belsejében, takarítása időről időre a számítógép-tulajdonos feladata. Ha csendes, jól megbízható, nem forrósodó számítógépet szeretnénk, pár havonta fújjuk ki a port a gépből egy erre alkalmas helyen.

HIRDETÉS