Képek csoportos átméretezése

Gyakorta előfordul, hogy egy-egy eseményen készített fotósorozat képei túl nagy méretűek ahhoz, hogy megosszuk őket barátinkkal, ismerőseinkkel. Az alábbi technikával pár kattintással több száz kép méretét csökkenthetjük le egyszerre úgy, hogy csak hátra kell dőlnünk, amíg a számítógépünk dolgozik.

A csoportos átméretezéshez szükségünk van egy szoftverre, amelyet egyébként ezen kívül számos más dologra is használhatunk. Szerkesztőségünk kedvence az ingyenes XnView képmanipuláló szoftver, ami ide kattintva tölthető le. Letöltés és telepítés után indítsuk el a programot, majd tallózzuk ki azt a mappát, amelyben a fotók találhatók.

Xnview képernyő

Jelöljük ki a méretezni kívánt képeket, majd kattintsunk jobb gombbal a kijelölt képekre és válasszuk a Konvertálás menüpontot.

Csoportos konvertálás az XnView-ban

A megjelenő párbeszédablakban állítsuk be, hogy az átméretezett képek egy másik mappába kerüljenek, így nem fogjuk az eredeti képeket felülírni. (Itt a mappát Könyvtárnak nevezik.)

XnView konvertálás párbeszédablak

Ezt követően kattintsunk az ablak tetején található Átalakítások fülre és a bal oldali listából válasszuk az Átméretezés lehetőséget, majd adjuk hozzá a jobb oldali listához.

A képen zöld kerettel jelölt területen tudjuk beállítani, hogy mekkora képeket szeretnénk. Általános felhasználásra kb. 2000 pixel széles képek tökéletesen megfelelőek, ezért a Szélesség mezőbe írjuk be ezt az értéket. Ha álló és fekvő képek is vannak a fotók között, érdemes lehet A tájolás követése jelölőnégyzetet bejelölni. Végül a párbeszédablak bal alsó sarkában lévő Küldés gombra kattintva elindul a konvertálás.

Az XnView konvertál

A folyamat befejezésekor a megadott mappában létrejönnek a képek, ugyanazzal a névvel, viszont sokkal kisebb, megoszthatóbb méretben. A mi példánkban 16 darab, 3264×2448 pixeles képet méreteztünk át 2000 pixel széles képekre. A képek eredeti mérete 35,5 MB volt, az átméretezett képek mérete 13 MB lett, ami kb. az eredeti fájlméret 37%-a. Így már képeinket akár egy e-mail csatolmányában is könnyedén elküldhetjük ismerőseinknek, de a közösségi oldalakra való feltöltésük sem tart olyan sokáig.

HIRDETÉS