Fő a biztonság!

Ezen a héten a biztonsággal foglalkozunk, számos megoldást bemutatunk nektek, amelyekkel a különböző eszközökön tárolt adataitokat menthetitek. Mai cikkünkben a biztonsági mentésről lesz szó általánosságban.

Gyakorta kell számítógépeket újratelepítenem. Vagy azért, mert lassú, vagy pedig azért, mert túl sok szoftver lett mindenhonnan feltelepítve és egy átláthatatlan káoszt alkotnak a rajta lévő fájlok. Telepítés előtt mindig megkérdezem: van biztonsági mentés az adatokról? Ó, ezen nincsenek adatok! – hangzik el a válasz. Nincsenek rajta családi fotók? Vagy olyan dokumentumok, amelyek pótolhatatlanok? Na, itt már azért ráncolódik a homlok, míg végül kiderül, hogy bizony az egész gép tele van a gyerek születésétől kezdve egészen 6 éves koráig készült képekkel, önéletrajzzal, iskolai dolgozattal, vagy számos olyan dologgal, amik azonnal elvesznének, ha történetesen a számítógép végleg megadná magát.

Mi az a biztonsági mentés?

A biztonsági mentés pontosan az, mint amit a neve is sugall: egy másolat a fontos adatainkról, valami olyan helyen, amit biztonságban tudunk. Fontossága pedig abban rejlik, hogy a számítógépes adattárolók egyike sem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen bármelyik tönkremehet, eléghet, megsérülhet, vagy csak egy véletlen törlésnek esnek áldozatul fontos adataink. Éppen ezért azokat az adatokat, amik számunkra fontosak és máshonnan nem beszerezhetők (családi fotók és videók, dokumentumok, számítógéppel készített saját munkáink stb.) mindenképpen több tárolón és lehetőség szerint több földrajzi helyen kell elhelyezni. Az nem biztonsági mentés, ha az adatokat kiírjuk pl. DVD-re és letöröljük a számítógépről, ekkor ugyanis onnantól kezdve már a DVD biztonságáért kell aggódnunk.

Mire lehet menteni?

A legolcsóbb megoldás, hogy veszünk egy írható DVD-t és kiírjuk rá a fontos adatainkat. A DVD hátránya azonban, hogy nehezen bővíthető a rajta lévő tartalom, hétről hétre pedig újabb DVD-t kiírni balgaság volna. A megoldás éppen lehetne újraírható DVD is (amelynek tartalma törölhető), de haladva a korral inkább pendrive-ra, memóriakártyára vagy pedig külső merevlemezre történő mentést javaslok. Ezzel a DVD 4,7 GB-os kapacitásbeli korlátja is megszűnik, egy 16 vagy 32 GB-os pendrive/memóriakártya ma a legtöbb ember biztonsági mentési igényét bőven kielégíti.

Akár egy pendrive is jó

Akiét mégsem, annak még mindig opció lehet a külső merevlemez, amelyekből már 500 GB-os vagy 1TB-os modellt is viszonylag olcsón beszerezhetünk. Akinek nincs túl sok adata, nem paranoiás és van van egy Google-fiókja, az a

https://drive.google.com

címen található, 15 GB tárhelyet ingyenesen biztosító tárhelyre is feltöltheti adatait, ekkor már csak a fiókhoz tartozó jelszót kell biztonságban tartanunk, hogy illetéktelenek ne férjenek az adatainkhoz.

A külső merevlemez használata kényelmes, és sok adat elfér rajta

Ezen a héten több, a biztonsággal kapcsolatos cikket olvashattok magazinunkban, várunk benneteket holnap is!

HIRDETÉS